Top of the lake, tv- serie van Jane Campion

TV- series worden in de filmkunst steeds meer serieus genomen. Kevin Spacey brak laatst in Edenburgh een lans voor de acceptatie en mogelijkheden in filmkringen voor TV- serie producties. Juist in deze producties is veel meer mogelijk dan bij film producties, die steeds meer een blockbuster industrie worden. Het menselijke verhaal komt hierin steeds meer op de achtergrond, juist in TV producties is dit nog wel mogelijk.

Een recent voorbeeld van een cinematografe die overstapt naar TV is de Nieuw-Zeelandse Jane Campion van o.a. The Piano.

Campion is bekend van het vrouwelijk perspectief in haar verhalen. Sommigen zullen het als feministisch omschrijven. Maar het één is zeker niet hetzelfde als het ander. Campion portretteert vrijwel altijd sterke vrouwen die binnen een mannelijke omgeving proberen te overleven.

Met Top of the lake vertelt zij een mooi en beklemmend verhaal in het crimi genre, dat zich afspeelt in de overweldigende wildernis van Nieuw- Zeeland. Het thema is de strijd tussen de alfa- male groep en de vrouwen als  slachtoffers van juist dit mannelijk dominante, die elkaar opvangen en helpen. Met prachtige karakters als Matt en zijn vrouwelijke tegenhanger GJ als anti- guru van de beschadigde vrouwen. Mad Man ster Elisabeth Moss speelt de rechercheur die, met een ingewikkeld verleden de mysteries rond een sexueel misbruikt meisje moet oplossen en daarbij haar eigen verleden heel hard tegenkomt. 0 

Met Top of the Lake heeft Campion een werk afgeleverd dat zich kan meten met grote epische romans. De BBC heeft haar hiertoe alle ruimte gegeven, met als resultaat een zes uur durend epos, dat, hoewel voor als TV serie ontwikkeld, als film ervaring in de bioscoop een enorme ervaring is. To of the Lake is wat dat betreft een nieuwe stap in de cinematography. Een film die ontworpen is als een grote roman, met alle fantasie en parrabels die iets over de menselijke conditie vertellen, waartoe de klassieke film van twee uur niet toe in staat is. 0 

Eerder is het gebruikelijk om na een succesvolle film er nog één aan vast te plakken, en daarna nog één. Deze zijn steeds stuk voor stuk geschreven. Met Top of the Lake is in één keer een verhaal van zes uur geschreven.

Top of the Lake is een geweldige ervaring en woeste rouwe omgeving van het Nieuw- Zeelandse landschap zetten de verhoudingen tussen de hoofdpersonen en ook juist het vrouwelijke en mannelijke op scherp.

We mogen ons gelukkig prijzen dat het nieuwe Eye een totale screening verzorgde, in samenwerking met distribureur Lumiere uit België, waar ook de dvd te bestellen is. De ervaring op een TV scherm haalt het niet bij grote scherm van een bioscoop. Wat dat betreft brengt deze wijze van film kijken oude tijden weer terug.

Gezien in Amsterdam, Eye filmuseum, 14 september 2013

Daan Diederiks

No comments yet.

Leave a Reply