Fijne filmdag met Het Parool

Afgelopen zondag was het weer filmdag met Het Parool in Tuschinski. Vijf films in een dag die de komende weken uitkomen. In één keer helemaal bij. Amour, Anna Karenina, Argo, The Sapphires en Hypnotisören.

De topfilm van zondag was zonder twijfel Amour van Haneke, een film die dit jaar in Cannes de Palme d’or won. Het is het verstilde portret van twee oude mensen in een Parijs appartement, die een leven samen met zich mee dragen en naar het einde op weg zijn.

Op de tweede plaats: Anna Karenina van Joe Wright.

Prachtige versie van klassiek verhaal van Tolstoj over een jonge vrouw die voor haar hart kiest, wat door de maatschappij niet geacepteerd wordt.
Deze keer een theater film. In de film voert het theatrale de boventoon, met het merkwaardige gevolg dat daardoor juist het filmische heel belangrijk wordt. Het deed mij denken aan van les Enfants du Paradis en vooral Felini’s 8 1/2.

Op de derde plaats: Argo van Ben Affleck.

Een politieke film over de gijzelings affaire in 1979 in Iran, vlak na de machtsovername van Khomeini.
Behalve het bekende verhaal van de gijzelaars in de VS ambasade, ontvluchtten enkele diplomaten vlak voor de revolutionaire garde het gebouw overnam. Zij zochten toevlucht in het huis van de canadese ambasadeur, waar zij zich een tijd wisten te verschuilen.

De CIA bedacht het plan om hen als hollywood filmmensen het land uit te smokkelen. Een zeer gewaagd plan, dat wonderwel slaagde.

Het verhaal was te mooi om niet te verfilmen. De vraag was meer wie en wanneer. Het werd Ben Affleck in 2012, op een moment dat de spanningen tussen de VS en Iran weer hoog oplopen. Volgens berichten op IMDb (zie link) Wordt de rol van de CIA wel enorm opgewaardeerd en die van de Canadezen onder tafel geschoven. Als dat waar is, is dit weer een mooi voorbeeld van Hollywoods manier om geschiedenis te herschrijven.

Als toegift twee aardige films, een degelijke Zweedse crimi en een Australische productie over Aboriginal zangeressen; The Sapphires, ook weer de verfilming van een waar gebeurd verhaal.

The Sapphires is echt een blije film over mensen die zich onder discreminatie uit weten te werken.
Vier Aboriginal zusters kunnen mooi zingen en willen eind jaren zestig  hun leventje op het Australische platteland ontvluchten door aan een talentenjacht mee te doen. Een lowlife pianist ziet wel wat in de meisjes. Hij weet een auditie te organiseren en vervolgens mogen ze on tour in Vietnam voor de US troepen. Veel verwijzingen naar de brother strijd en hoogtepunt is de moord op Marin Luther King. Veel vrolijke soul liedjes en liefdesleven van jonge meiden on tour.

Enkele van deze films zijn begin november te zien in Amsterdam Film Week.

 0 

No comments yet.

Leave a Reply