4 juni: De dag van Tianamenplein

Op 4 juni 1989 maakte de Chinese regering een einde aan protesten van de bevolking onder leiding van studenten die zich concentreerden op het Tiananmenplein. De huidige Chinese autoriteiten proberen nog steeds alle herdenkingen de kop in te drukken en verwijzingen op internet te censureren.

Het gevoel van hervormingen dat in de Sovjet Unie onder leiding van Gorbatsjov werd ingezet, sloeg ook over naar China.

De aanleiding van de protesten was het plotselinge overlijden van ex-partijleider Hu Yaobang op 15 april 1989. Honderden studenten verzamelden zich op het terrein van de universiteit om Hu Yaobang te herdenken. Zij beschouwden hem als beschermer van intellectuelen.

De herdenking groeide uit tot landelijke protesten. Door de studenten werd  geëist dat de censuur werd opgeheven, protesten werden toegestaan,  dissidenten werden vrijgelaten, dat de corruptie werd aangepakt en dat Hu Yaobang werd gerehabiliteerd.

De studenten acties kregen brede steun uit de bevolking en er dreigde een splitsing in de Communistische partij. De toenmalig partijleider Zhao Ziyang toonde begrip voor de studenten en bezocht hongerstakers in het ziekenhuis en sprak de studenten op het Tiananmenplein toe. Hierdoor groeide het protest alleen maar.

De conservatieve vleugel van de Communistische partij vreesde dat er een ongecontroleerde revolutie plaats ging vinden en waarschuwde voor een situatie die erger was dan de Culturele revolutie. Premier Li Peng riep op 20 mei de staat van beleg uit en kreeg de steun van het leger. Hiervoor eiste het leger een verhoging van het defensie budget en terugkeer naar de marxisme/ leninisme.

In de nacht van 3 op 4 juni greep het leger in op het Tiananmen plein en joeg de demonstratie uiteen, waarbij soldaten in het wilde weg op demonstranten schoten en er werd met tanks over mensen heen gereden. Volgens schattingen kwamen daarbij 200 mensen om het leven.

No comments yet.

Leave a Reply