Angela Merkel en President Bundesbank blijven bij tekortreductie

[Regen/Beieren] Bondskanselier Angela Merkel verklaarde in een speech voor het Duitse parlement, dat hervormen door het lenen van meer geld Europa niet uit de economische crisis zal  helpen. Ook de President van de Bundesbank, Dr. Jens Weidmann, merkte inreactie op geruchten dat de Bundesbank de doelstelling van 2% inflatie los gaat laten dat hiervan geen sprake is.

Onder druk van de stroom slecht nieuws over de economische prestaties van de Euro- zone zien Merkel en Weidmann zich opnieuw genoodzaakt om de schuldreductie naar 3% van het BBP te verdedigen.

Met de komst van de nieuw verkozen Franse President Hollande en zijn roep om, naast een fiscaal akkoord over schuldreductie, ook een economische groei agenda op te stellen voor de Euro- zone, is met name de druk op Merkel toegenomen om bezuinigingen op de lange baan te schuiven en door meer overheidsinvesteringen de economische groei op te krikken.

Toch bracht de kanselier in haar speech een nuancering aan. Volgens Merkel zijn schuldreductie en groei stimulatie “twee pilaren” van de economische politiek in Europa. Tot nu toe was er de meeste aandacht voor de eerste pilaar, die van de schuldreductie.

“Groei door structurele hervormingen is logisch, belangrijk en nodig. Groei op krediet zal ons weer terugwerpen naar het begin van de crisis en dat is waarom wij het niet zouden moeten willen en het ook niet willen,” aldus Angela Merkel voor het Duitse parlement.

Europa in recessie

De Europese Commissie maakte op vrijdag bekend dat de Europese economie met o,3 % aan het dalen is dit jaar. Griekenland, Spanje en Nederland spannen in dit opzicht de kroon. In deze lente economische vooruitzichten meldt Euro- commissaris Olli Rehn wel dat in 2014 de groei weer 1% zal bedragen.

Ook Olli Rehn wil daarom vasthouden aan fiscale- consolidatie. “We kunnen niet schuld op schuld stapelen. Het is essentieel dat we fiscale consolidatie continueren en parallel hieraan de groei stimuleren door gerichte investeringen,” aldus Rehn.


ECB chef Mario Draghi bepleit fiscale regering

Na de vergadering van de ECB council in Barcelona op 3 mei verklaarde ECB president Mario Draghi dat er geen tegenstelling is tussen groei pact en een “fiscaal compact”. Regeringen moeten blijven aansturen op krappere begrotingen en tegelijkertijd het doorvoeren van enkele hervormingen op de arbeidsmarkt, het opvoeren van de competitie en arbeid balanceren richting de jongeren.

Hiertoe moeten de Europese Investerings Bank meer fondsen tot zijn beschikking krijgen en moeten EU fondsen meer gericht worden op de armere regio’s in Europa, aldus Draghi.

Maar het allerbelangrijkste, volgens Draghi, is dat er een lange termijn pad voor de Euro- zone wordt uitgezet. “Hoe zien we onszelf 10 jaar vanaf nu? Willen we een fiscale unie? Dan moeten we accepteren dat er fiscale zeggenschap overgedragen wordt naar enige vorm van een centrale regering,” aldus Draghi.

Het is daarom volgens de Italiaanse baas van de ECB ook niet verstandig om over een “transfer-unie te spreken. Dit impliceert namelijk de overdracht van fondsen van de rijke naar de arme landen. Een concept dat vooral wordt verafschuwt door Duitsland en haar Bundesbank.

Daan Diederiks

Verwante artikelen
Bronnen
 0 

No comments yet.

Leave a Reply