Bundesbank accepteert hogere inflatie in Duitsland

[Praag]Het hoofd van de Afdeling Economie van de Bundesbank, Jens Ulbrich, verklaarde op woensdag voor de Duitse parlementaire financiële commissie dat het waarschijnlijk is dat het inflatie percentage iets boven de gebruikelijke 2% zal liggen en dichter naar het Euro gemiddelde van 2,6% zal kruipen. Tevens verklaarde hij dat Duitsland de licht hoger inflatie moet accepteren om het evenwicht in de euro zone te herstellen.

Binnen de Bundesbank wordt onder druk van de financiële crisis duidelijk soepeler gedacht over inflatie. Ulbricht verklaarde dat het belanrijker is dat de inflatie stabiel is zelfs als het in sommige landen zal stijgen.

Ondertussen is de vers gekozen Franse President, François Hollande begonnen met het formeren van een kabinet. Beoogt premier is de fractieleider van de Socialistische Partij, Jean-Marc Ayrault. Ayrault is een voormalig docent Duits en de ideale franse brug naar haar belangrijkste buur en bondgenoot.

De Duitse oppositie wil ook dat er een koppeling gemaakt wordt tussen fiscale bezuinigingen en een groei agenda. Zij stellen zelfs voor om twee verdragen op te stellen en die op dezelfde dag door de Franse, Duitse en Italiaanse parlementen te laten goedkeuren.

De vertrekkende Franse President Nicolas Sarkozy heeft de kant van Bondskanslier Angela Merkel gekozen. Officials in Brussel verklaren inmiddels dat de verkiezing van Hollande de patstelling in Europa doorbroken heeft en dat de “narratief” rond Europa aan het veranderen is, weg van alleen de roep om bezuinigingen.

Hollande verklaarde dit weekeinde dat hij met Angela Merkel wil praten over Eurobonds. “Zij kunnen niet tegelijkertijd twee veto’s handhaven. Eén over Eurobonds en één over het direct financieren van staatsschulden via de Europese centrale bank,” aldus Hollande.

Het opmerkelijkste nieuwsfeit in deze kwestie is ongetwijfeld de bekering van de Bundesbank over inflatie beperking. Sinds de jaren 20 van de vorige eeuw is er één zekerheid; de Bundesbank zal een hogere inflatie dan 2% niet accepteren. Hiermee wordt de weg vrij gegeven aan de Duitse overheid om meer geld te lenen en hiermee de Duitse economie te stimuleren en daarmee indirect om geld in de Europese economie te pompen.

Bondskanselier Angela Merkel komt nu ineens heel erg alleen te staan. Steeds meer politieke leiders in Europa sluiten zich aan bij de roep van Hollande om óók een groei- agenda op te stellen. De Bundesbank geeft haar nu het OK om te investeren en daarmee de inflatie op korte- en middellange termijn te laten oplopen. In ruil hiervoor kan zij aan Hollande vragen om toch enkele noodzakelijke hervormingen door te voeren, als de verhoging van de pensioenleeftijd.

Daan Diederiks

Verwante artikelen

Links
 0 

No comments yet.

Leave a Reply