Groot- Britannië eruit, Kroatië erin

Met zijn veto tegen de plannen om de Euro te redden en zijn weigering om Groot- Britannië onder de nieuwe budget regels van de Europese Unie te brengen, heeft Premier David Cameron Groot- Britannië de facto buiten de Unie geplaatst. Tijdens de zelfde zitting is het 28ste Europese Unie lid geaccepteerd: Kroatië.

Groot- Britannië gaat een nieuwe periode van splendid isolation te gemoed. Onder invloed van de Euro- sceptische vleugel van de Conservatieven kon Cameron ook niet veel anders doen. De haat tegen de Europese Unie en de afkeer van de Euro is in deze kringen zo groot dat zij er alles voor over hebben om de Engelsen buiten een breder Europees verband te houden.

Premier Rutte noemde de houding van Cameron al onverantwoordelijk. En dat voor een premier van een land dat in veel opzichten dicht bij Groot- Britannië staat. Geen van de non- Euro staten lijkt Cameron te volgen. Hij kan zich dan ook alleen maar terug trekken in zijn eigen gelijk en mokkend van de andere kant van het kanaal toekijken hoe Duitsland en Frankrijk de lakens uitdelen.

De Britten hebben altijd een enorme blinde vlek gehad voor hun eigen mogelijkheden in de EU. In de driehoek Duitsland, Frankrijk en Groot- Britannië zou Engeland een geweldige rol hebben kunnen spelen om dingen voor elkaar te krijgen. De eigen afhoudende opstelling heeft dit vanaf het begin van hun binnenkomst tegen gehouden.

Op dit moment is het zelfs nog onbegrijpelijker. De Engelse economie bevindt zich in zwaar weer, de groei is laag, de schulden hoog. Zij zijn zwaar getroffen door de banken crisis. De RBS moest zelfs genationaliseerd worden. Daarvoor heeft voormalig Premier Brown Engeland in enorme schulden gestort. Een vrije val van de Euro zou voor de Engelse politiek desasteuse gevolgen hebben.  Cameron”s veto heeft de oplossingen voor de Euro problemen niet makkelijker gemaakt.

Cameron’s veto heeft een ander naar gevolg. Een gevolg waar Nederland zeker niet blij mee is en de Fransen over in hun vuistje zullen lachen.

Door Cameron’s veto is het niet mogelijk het verdrag van Lissabon aan te passen. De supra- nationale oplossing, de federale oplossing, wordt daarmee afgesloten. Daarom gaan de Euro- zone landen door met een intra- gouvernementeel verdrag. Het alternatief zou zijn om de Euro maar op zijn beloop te laten. Hiermee komt een Europa van de staten weer dichterbij. De macht van de regeringsleiders wordt groter, die van de Europese Commissie in het in de gaten houden van de nationale overheidsbudgetten kleiner. Dit heeft logischer wijs tot gevolg dat Rutte’s super- commissaris van budgetaire zaken als onderdeel van de Europese Commissie niet kan bestaan, tenzij er een vernuftige constructie bedacht wordt.

Later zal meer duidelijk worden over hoe de oplossing er precies uit gaat zien.

Ook is nog de vraag of de coalitie in Groot- Britannië stand zal houden. Zullen de Lib Dems dit veto accepteren. Naar verluid zou oud parlementariër en minister Lord Owen mordicus tegen het Cameron veto zijn.

Daan Diederiks 0 

No comments yet.

Leave a Reply