Trichet schiet uit zijn slof

ECB president Jean-Claude Trichet schoot tijdens de persconferentie van gisteren uit zijn slof.

Na de aankondiging dat de rentes gelijk zullen blijven en dat de groei verwachtingen voor de Europese economie naar beneden zijn bijgesteld kon het vragenuur met de financiële journalisten beginnen.

President Trichet is een ervaren bankier, die weet hoe antwoorden aimabel te herhalen. Gedurende de hele persconferentie voegde hij niets toe aan de eerder voorgelezen officiële verklaring. Specifieke vragen over Griekenland, Portugal, Italië en Zwitserland wist hij charmant te ontwijken.

Totdat een Duitse journalist de discussie in de Bondsdag aanhaalde en enkele eurosceptische parlementariërs aanhaalde, die zo snel mogelijk van Griekenland en de euro afwillen.

De houding van de president veranderde geheel. Hij boog voorover, zijn ogen trokken in toorn samen, zijn gebaren werden bruusk. Het was duidelijk dat hij een stoot adrenaline toegediend kreeg.

De vraagsteller vroeg dan ook niet naar technische details over inschattingen en geldhoeveelheden. Hij gooide in feite een motie van wantrouwen tegen de ECB de persruimte in. De jonge en wat bollende journalist herhaalde het soort discussie dat bijna dagelijks op talk- radio programma’s te horen is. Geagiteerde luisteraars schelden daar de euro de huid vol en claimen dat alle ellende begonnen is met het verdwijnen van de “harde” gulden, of “harde” D- mark.

Trichet wilde hier wel even op ingaan. Eigenlijk, zo zei hij, moeten al deze mensen de ECB een bedankje sturen, in plaats van al hun verwijten.

“In de 13 jaar van het bestaan van de Euro”, zo ging hij verder, “is de prijsstabiliteit in Europa nog nooit zo constant geweest.” Als punchline voegde hij daar nog aan toe:

“Zelfs de D- mark is nog nooit zo stabiel geweest”.

“Bovendien zijn wij de ergste financiële crisis sinds de tweede wereldoorlog goed doorgekomen, dat komt niet door toevallige beslissingen, maar omdat wij consequent en bewust beleid hebben gevoerd.”

“Wij hebben consequent gewaarschuwd tegenover de grote Europese regeringen in 2004/05 dat zij het stabiliteitspact niet mochten schenden. Wij bevonden ons toen in de woestijn.”

Hier zat duidelijk de enige echte mister Euro. Een onverkozen president die wij nog gaan missen.

Daan Diederiks

Zie ook The European Voice

Zie ook de Reuters opname.

Zie ook de Financial Times.

 

 

  0 

No comments yet.

Leave a Reply