Sarkozy en Merkel nemen leiding

Frankrijk en Duitsland wijzen de weg naar verdere Europese eenheid

Gedwongen door de instabiliteit van de Euro hebben de Duitse Kanselier Merkel en de Franse President Sarkozy besloten dat het voor Duitsland en Frankrijk tijd is om de Europese landen van de Eurozone op sleeptouw te nemen en een Europese economische “regering” in te stellen. Om het goede voorbeeld te geven hebben zij besloten om hun twee grootte economieën verder te integreren.

Op 16 augustus 2011 hebben zij hiertoe in Parijs besloten, na een twee uur durende vergadering. Na afloop gaven zij een gezamenlijke persconferentie. Het is zeer de moeite waard deze te bekijken. (Zie hieronder)

Te zien zijn twee leiders die weten dat zij hiermee een aanzet geven tot een nieuwe stap in de integratie van Europa. Zij weten dat dit de eerste stap is naar een verdere federalisering van Europa.

Deze stap is onvermijdelijk als er de gezamenlijke wil is de Euro als gezamenlijke munt te behouden. Het alternatief is het opnieuw uiteenrukken van de Europese Unie. Zoals vele financieel deskundigen de afgelopen dagen schreven staat Europa op een kruispunt met twee wegen. Sarkozy en Merkel hebben duidelijk gekozen voor totale economische integratie en daarmee voor het behoud van de Unie. Daarbij hoort het overdragen van zekere bevoegdheden op budgettaire en economisch politiek gebied naar een nieuwe orgaan die de financieel, fiscale en economische politiek van de 17 euro landen mede gaat bepalen.

Het alternatief is de balkanisering van Europa.

In feite is dit de verdere uitwerking van een Europa van twee snelheden, waar opnieuw Groot Brittannië buiten de kern van de Unie komt te staan.

 

 0 

No comments yet.

Leave a Reply