Sweder is boos op Bos

De recalcitrante PvdA econoom Sweder van Wijnbergen is in het laatste nummer van Hollands Diep heel boos op Bos.

Sweder mag van Edmond Hofland in Hollands Diep leeglopen over alles wat er mis is met de Nederlandse politiek en de PvdA in het bijzonder. Hij toont in het gesprek briljante zelfkennis als hij zegt: “Ik denk dat de PvdA in de huidige stemming mij liever ziet gaan dan komen.”

En wat is Sweders stemming?

De gebeten hond is voor hem Wouter Bos, voormalig PvdA voorman en voormalig minister van Financiën. In deze twee rollen heeft van Wijnbergen geen goed woord voor Bos over.

Als partijleider is hij een twijfelaar, die in de AOW kwestie maar geen keuze kan maken. Met de mond zeggen; “Wij pakken het aan”, maar intussen “een beetje aan deze kant praten, een beetje aan de andere kant praten, maar in feite geen beslissing durven nemen.” Dit is volgens Sweder de stijl van Wouter Bos. AOW beslissing uitstellen tot 2020 en er in 2019 nog maar eens over praten.

Volgens van Wijnbergen heeft Wouter Bos ook de Rottenberg- revolutie vakkundig om zeep geholpen. Met als resultaat dat de partij alle moeilijke beslissingen maar voor zich uit schuift, niet kan en durft te kiezen. “Als ik Cohen hoor praten is het alsof ik naar Jurassic Parc kijk, goed bedoelend maar niet meer van deze tijd.”

Ook als minister van Financiën heeft Wouter Bos er volgens de voormalig secretaris- generaal van Economische Zaken, niets van gebakken. Hij heeft voornamelijk de begroting uit de hand laten lopen. “Van plus 1 naar min 7 procent.” Griekenland heeft het in dat opzicht beter gedaan.

Maar is dit dan niet aan de crisis te wijten? Volgens van Wijnbergens inschatting maar gedeeltelijk: “3 á 4 procent is te wijten aan de crisis, de rest komt door een minister van Financiën die de teugels te ver heeft laten vieren.”

Zo krijgt Mark Rutte toch nog steun voor zijn stelling dat bij beheer van de woestijn door de PvdA in no time het zand op is en nog wel van een partijgenoot van de huidige partijleider Job Cohen. Van wie van Wijnbergen nog zegt dat geen econoom kan uitleggen wat hij nu bedoeld met: “kapot bezuinigen”.

Van je politieke vrienden moet je het maar hebben…

Daan Diederiks 0 

No comments yet.

Leave a Reply