Mei Li, Sociaal- Democratie en de PVV

Mei Li Vos erkende gisteren in het NRC- Handelsblad dat ze een politiek gansje is. Wat zij vooral fout had gedaan in de afgelopen kamer periode namens de PvdA was dat zij te weinig “machtshonger” had vertoond en daarom door de selectiecommissie op een onverkiesbare plaats werd gezet.

Op nog acht punten had zij het spel in de kamer niet goed gespeeld. De acht faal punten van Mei Li. Er ontbreekt één vrij belangrijke.

Mei Li Vos beschikt niet over een coherente politieke filosofie. Over de plaats van de PvdA in het politieke krachtenveld geen woord. Over de urgente problemen en de rol die de PvdA daarin kan spelen, geen woord. Over een visie op het verleden en de manier waarop de PvdA daarmee om zou moeten gaan, geen woord.

Haar acht fouten zijn allemaal trivialiteiten als; elkaar niet de ogen uitsteken, goed vliegen afvangen, verdedig je plek in de fractie, ironie wordt niet begrepen (ik wordt niet begrepen), vertrouw niemand, conformeer je (wees niet orgineel), vergeet de roos niet en tenslotte, schreeuw er op los.

Vandaag komt zij keihard terug met een daverend schreeuw artikel in Trouw, dat toont dat zij geen benul heeft van de geschiedenis, niet orgineel is en zich volkomen conformeert aan wat Fortuyn ooit malicieus “de linkse kerk” noemde.

Onder de kop; Waarom PVV- politici thuis moeten blijven op 4 mei, probeert zij de PVV de oren te wassen over de “dubieuse” opmerking in het partijprogramma dat wij “op 4 mei de slachtoffers van het (nationaal) socialisme gedenken”.

Mei Li trapt als een blinde hinde in de val die Wilders en Bosma hier hebben opgezet.

Zij verwijt de PVV dat zij met het tussen haakjes zetten van “nationaal” de geschiedenis aan het reframen zijn. Sterker nog, zij verwijt dat de PVV hier aan geschiedvervalsing doet en dat zij nu de “piëteit” moeten hebben om bij de 4 mei herdenking weg te blijven, uit respect voor de nabestaanden.

De vraag is wat de positie is van de Sociaal- Democratie, van links in het algemeen, in de huidige post- koude oorlog en post Osama Bin Laden constellatie.

Tijdens de koude oorlog was het taboe om op 4 mei anders te gedenken dan aan de slachtoffers van Hitler- Duitsland; de nationaal- socialisten. In linkse kring was het ongepast om de Sovjet- Unie erbij te halen. Deed je dat wel dan was je op zijn minst een koude oorlogshitser en maximaal een post-fascist.

Nu is de koude oorlog al zo’n slordige twintig jaar voorbij. In de tussentijd zijn er talloze studies verschenen over het bewind van Lenin en Stalin en hun kornuiten. Uit deze studies is onomstotelijk vast komen te staan dat het “socialisme” zeer veel slachtoffers op de kerfstok heeft staan. Mensen die vermalen zijn door een politieke ideologie en de ruckzichtlose uitvoerders van deze filosofie.

Grote linkse denkers als Jean-Paul Sartre en hun volgelingen in Frankrijk en Nederland, geloofden en omarmden het Sovjet- socialisme als de enige weg naar de communistische heilstaat. Bewust negeerden zij de enorme kosten aan menselijk leed die Oost- Europeanen moesten verdragen. Er valt op geen enkele wijze meer te vergoelijken over wat in naam van het socialisme is aangedaan.

Het artikel van Mei Li Vos toont de enorme blinde vlek van links voor deze feiten. Zij mist de morele moed om deze onder ogen te zien.

De pesterij uit het PVV programma is door links het best te pareren door de tussen haakjes te omarmen en te zeggen: Ja, het wordt tijd om ook die slachtoffers te herdenken op 4 mei. Neem afstand van wat in eigen kring fout is gegaan. Daar wordt je sterker van.

Het slappe verhaal dat Mei Li Vos nu in Trouw plaatst is in het licht van de Sovjet geschiedenis politieke incest. Socialisme, nationaal- socialisme en fascisme van de eerste helft van de vorige eeuw zijn bloedbroeders.

Een moderne sociaal- democraat heeft de moed dit volmondig te erkennen, de eigen politiek- economische- culturele eikpunten opnieuw te formuleren. Een moderne sociaal- democraat moet vooral geen slachtoffers buiten sluiten en zeker niet omdat die niet in een jaren zestig plaatje passen.

Daan Diederiks 0 

No comments yet.

Leave a Reply