Diner tussen heren ontaard in moddergevecht

Het diner van twee jaar geleden van de herenclub Vertigo leidt in de rechtzaak tegen Geert Wilders tot een niet zo fraai moddergevecht tussen dezelfde heren.

Uitbuiter van het conclict is advocaat Moszkovicz. Moszkovicz wil de rechter Tom Schalken voor de rechter horen omdat hij meent dat Schalken een getuige deskundige, arabist Hans Jansen, tijdens dit met wijn overgoten diner geprobeert zou hebben te beïnvloeden.

Om verschillende redenen is dit een potsierlijke poging van Moszkovicz om een groot rookgordijn op te werpen. Ten eerste lijkt mij Hans Jansen een vrij onverzettelijk, eigenwijs en eigenzinnig figuur, die zich niet laat intimideren door welke rechter in privé capaciteit dan ook. Jansen lijkt mij eerder het soort figuur dat, mocht er een poging gewaagd zijn zijn mening te beïnvloeden, in een diep schuttersputje kruipt en vandaar uit de nodige schiet oefeningen houdt op de stellingen van de tegenstanders.

Daarnaast is een diner als dit een mooie aanleiding voor heren onderling om eens de degens te kruisen onder het genot van goed eten en overvloedige wijn. Dan wordt er wel eens wat over en weer gezegd en gezwegen. Een beneveld intellectueel gesprek. De volgende ochtend komt pas de kater en de vraag wie ook al weer wat gezegd heeft.

Toen Moszkovicz van dit diner hoorde verzon hij meteen een list. Deze bestond uit een groot rookgordijn rond de rechtzaak van Geert Wilders. Hij zag nu de kans om Wilders als hoofdverdachte ineens te doen verdwijnen achter een met veel theater opgeworpen sfeer van verdachtmakingen tegen de “gevestigde machten”, cq een rechter die te diep in het glaasje keek en de heer Jansen een oen noemde dat hij het zo voor Wilders opnam.

Jurridisch trekt Moszkovicz nu alle laden open. Eerst was daar de wraking, waardoor er nieuwe rechters aangesteld werden en nu dan meineed. Het equivalent van iemand beschuldigen van liegen. Zo kan hij de rechter Schalken, die openlijk voor vervolging van Wilders is, een mooie hak zetten.

De zaak zal zich nog wel even voortslepen en Moszkovicz zal nog wel een paar verborgen kaarten in zijn toga hebben. Voor de toeschouwer blijft het voorlopig smullen.

NRC.nl – Moszkowicz beschuldigt Hendriks van meineed
 0 

No comments yet.

Leave a Reply