Ajax egos Unleashed

Nu Johan Cruijff na jaren van ergernis over de tegenvallende resultaten eindelijk Ajax weer vlot wil trekken voltrekt zich een faschinerend schouwspel “Amsterdam style”.

De club voorzitter Uri Colonel is verontwaardigd opgestapt omdat de groep Cruijff er mafia achtige praktijken op na zou houden. Vooral het intimiderende taalgebruik stoorde hem zeer. Hij geeft er gevolg aan en laat zich vervolgens ook intimideren door op te stappen.

Afgezien van het taalgebruik van de bobo’s, die ook op niet misverstane wijze “eerlijk” zijn over de andere partij, deden de citaten van Coronel me niet zozeer denken aan Don Corleone, maar eerder aan voetballende straat schoffies die Cruijff en consorten ooit waren.

Dit is een gevecht op hoog niveau in duidelijk “Amsterdam streetstyle”. Gelukkig gaat het over de belangrijkste bijzaak van de wereld: voetjebal.

Van de zijde van het Cruijff- kamp vindt een groots spelletje Amsterdamse bluf plaats. Deze bluf wordt versterkt en gelooft door de “behaalde prestaties uit het verleden” en zij garanderen betere resultaten in de toekomst.

Nu is dat in veler Amsterdamse ogen ook niet zo moeilijk. Al jaren zijn er geen aansprekende resultaten geboekt en alle lievertjes die de Europese velden bevolken en met het Nederlands elftal de tweede plaats halen worden maar ouder en een jongere generatie door Ajax opgeleidde briljantjes staat niet in de coulissen.

De Amsterdammer en Ajax liefhebber ziet graag de club winnen, maar als dat niet gebeurt, dan is de troostprijs nog altijd de Ajax- talenten die op Europese podia schitteren met Amsterdamse bluf.

Het zittende bestuur lijkt wat dit betreft de stemming niet geheel aan te voelen. Het Cruijff- kamp is niet alleen een club bejaarde voetballers die menen te weten hoe het moet. De ausdauer die er nu achter lijkt te zitten, komt voort uit brede steun en vertrouwen die zij krijgen van het ongrijpbare Amsterdamse sentiment.

Een verstandig bestuur zegt natuurlijk niet direct ja en amen tegen Cruijff, maar geeft hem wel de ruimte om zijn plannen uit te voeren. De resultaten van zijn ander grote liefde FC Barcelona, geven hem een ongekende kracht en een potentieel gelijk van heb ik jou daar.

Mocht het Cruijff weer lukken zo’n kunstje te flikken, maar dan in Amsterdam met Ajax, dan zal de bekroning een Europa Cup 1 finale tussen Ajax en Barcelona zijn in het San Siro stadion van AC Milan, met Frank Rijkaard als coach.

Dat is pas een vooruitzicht.

Daan Diederiks 0 

No comments yet.

Leave a Reply