Cineast Theo van Gogh vermoord

Amsterdam | Vanmorgen rond negen uur is filmmaker Theo van Gogh doodgeschoten in de Lineausstraat in Amsterdam.

De dader was gekleed in een jelaba en vluchtte in het Oosterpark. De politie zette de achtervolging in. Bij de Mauritskade beschoot de dader een agent die geraakt werd en licht gewond werd. Hij droeg een kogelwerend vest.

De politie wist de dader in zijn been te raken en kon hem vervolgens arresteren. De dader is lichtgewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Eindmontage film Fortuyn

Van Gogh was bezig met de eindmontage van de film 0605 over de moord op de politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002. In de film wordt een verband gelegd tussen de moord op Fortuyn en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Volgens de producent Gijs van Westenlaken gaat de première op 15 december gewoon door.

Eerste reacties

Burgemeester Cohen vindt het een “laffe moord”. Premier Balkenende heeft “met grote afschuw” kennis genomen van de moord. Het was bekend, aldus de premier, dat van Gogh geen blad voor de mond nam. Maar het is “onaanvaardbaar wanneer het uiten van een vrije mening de oorzaak van deze brute moord zou zijn. Nederland is een land van tollerantie. Daar moeten we met elkaar voor staan.

Volgens minister Donner van justitie is “er niet meer behoorlijk samen te leven” als iemand vanwege het vrije woord vermoord wordt.

Boris Dittrich van D66 noemt het een afschuwelijke moord. “Hij wilde de samenleving wakker schudden met het vrije woord. Het is afschuwelijk dat iemand om deze reden vermoord wordt.”

Volgens Dittrich is het klimaat in Nederland enorm aan het verharden. 0 

No comments yet.

Leave a Reply